dimecres, 3 de febrer del 2010

NO a l'enderrocament del CINE GOYA

Pati de Butaques i escenari del Cinema Goya



Cartelera Exterior del Cinema Goya

Fotos agafades del blog http://salvemoselcinegoya.wordpress.com/


Aquesta notícia ha aparegut en diversos mitjans de comunicació. Volen enderrocar l'antic Cinema Goya per a contruïr una aparcaments i algunes oficines. Com individus sensibles al nostre patrimoni artístic, dessitgem i esperem que's conserve. Mentres , farem el possible per a que és divulge aquesta notícia. Us deixem l'enllaç per a signar contra l'enderrocament i per a més informació;





***


Esta notícia ha aparecido en varios medios de comunicación. Quieren demoler el Antiguo Cine Goya para construir un parking y algunas oficinas. Como individuos sensibles a nuestro patrimonio artístico, deseamos y esperamos que se conserve. Mientras tanto, hacemos lo posible para quese divulge esta fatídica noticia. Os dejamos el enlace para firmar contra su derribo y para más información;





***


Fotografía Oscar Martin copyrigth



Més de 400 persones s'unixen per a evitar la demolició del Cine Goya
La plataforma exigix al consistori que paralitze el derrocament de l'edifici i un dictamen del Consell

El projecte per a derrocar l'antic edifici que va albergar el Cine Goya d'Alcoi, i substituir-ho per un altre destinat a pàrquing i oficines, ha causat un profund malestar entre la ciutadania al tractar-se de l'únic dels dotze cines que va tindre la ciutat que seguix en peu, així com pel valor arquitectònic de l'immoble, que a pesar de no estar catalogat, es troba ubicat en el nucli antic del municipi, declarat Bé d'Interés Cultural (BIC). D'esta manera s'ha constituït una plataforma ciutadana, actualment amb més de 400 adhesions, que exigix a l'Ajuntament la paralització del derrocament, un informe de la Conselleria de Cultura per a aconseguir la protecció de l'edifici i la seua reconversió en un espai soci cultural.
Durant els anys 30 i 40 es van construir gran quantitat de cines a Alcoi, entre ells l'Albereda, Hollywood, Espanya, Jardí, Glorieta, Blau, avinguda, Capitol, Monterrey, Batoy, Colom i Goya. Este últim és l'únic que queda en peu en la ciutat, i la decisió de l'Ajuntament de concedir la llicència de derrocament de l'edifici a la promotora Construccions JM-Ciscom, SL, no ha sigut ben rebuda entre els ciutadans. L'objectiu és demolir l'immoble i alçar un altre amb 60 places d'aparcament, sis oficines i un local comercial.

Així, un grup d'alcoians contraris a l'actuació va decidir fa un parell de mesos crear un blog en Internet (www.salvemoselcinegoya.wordpress.com) per a donar a conéixer l'edifici i aconseguir adhesions a favor de la seua protecció. Actualment ja han demanat més de 400 firmes de suport, entre les que es troben les d'arquitectes, professors i alumnes de la universitat, veïns d'Alcoi i també forans. L'objectiu és aconseguir el màxim nombre de suports per a llavors exigir a l'Ajuntament la paralització del derrocament de l'immoble i un informe de la Conselleria de Cultura que determine si ha de conservar-se o derruir-se.
El fi últim de la plataforma és aconseguir la conservació de l'edifici del Cine Goya i la seua reconversió amb fins culturals, com per exemple en una sala multifuncional de concerts, filmoteca, cine, paranimf, teatre, saló d'actes o auditori. En este sentit, destaquen la seua posició estratègicament privilegiada, junt amb el campus d'Alcoi de la Universitat Politècnica de València (UPV), les oficines de la CAM, la casa de la cultura i el futur Museu d'Art Contemporani, per la qual cosa insten al consistori a aconseguir un acord amb la promotora, com per exemple a través d'una permuta de qualsevol altre solar de què disposa la ciutat, per a mantindre en peu este immoble de gran valor arquitectònic.
L'edifici va ser construït en 1946 per Roque Monllor, arquitecte que va començar la seua trajectòria professional realitzant edificis de llenguatge clàssic propis de l'època. No obstant, l'obra posseïx característiques pròximes a l'Art Nouveau, com el treball de les fusteries, marquesines i de disseny gràfic, molt avantguardistes i segurament desenvolupades per oficis locals. La seua distribució es pot dividir en dos espais principals, que són el pati de butaques, l'escenari i el hall principal. Segons consta en el projecte original, en el soterrani del hall hi ha un accés a un refugi antiaeri amb capacitat per a 4.000 persones, que havia de ser respectat durant la construcció de l'edifici.
La plataforma ciutadana destaca en el seu blog que «l'excepcionalitat de l'edifici residix que es tracta de l'últim vestigi d'esta tipologia arquitectònica a Alcoi», i considera que «la seua conservació posaria en la memòria dels alcoians l'important desenvolupament que va tindre este tipus d'arquitectures en la ciutat». Finalment afig que el manteniment del Cine Goya ha d'entendre's com «l'element clau i bàsic de l'articulació d'Alcoi com a capital de servicis de la comarca».

Más de 400 personas se unen para evitar la demolición del Cine Goya

El proyecto para derribar el antiguo edificio que albergó el Cine Goya de Alcoy, y sustituirlo por otro destinado a parking y oficinas, ha causado un profundo malestar entre la ciudadanía al tratarse del único de los doce cines que tuvo la ciudad que sigue en pie, así como por el valor arquitectónico del inmueble, que pese a no estar catalogado, se encuentra ubicado en el casco antiguo del municipio, declarado Bien de Interés Cultural (BIC). De este modo se ha constituido una plataforma ciudadana, actualmente con más de 400 adhesiones, que exige al Ayuntamiento la paralización del derribo, un informe de la Conselleria de Cultura para conseguir la protección del edificio y su reconversión en un espacio socio cultural.
Durante los años 30 y 40 se construyeron gran cantidad de cines en Alcoy, entre ellos el Alameda, Hollywood, España, Jardín, Glorieta, Azul, Avenida, Capitol, Monterrey, Batoy, Colón y Goya. Éste último es el único que queda en pie en la ciudad, y la decisión del Ayuntamiento de conceder la licencia de derribo del edificio a la promotora Construcciones JM-Ciscom, SL, no ha sido bien recibida entre los ciudadanos. El objetivo es demoler el inmueble y levantar otro con 60 plazas de aparcamiento, seis oficinas y un local comercial.

Así, un grupo de alcoyanos contrarios a la actuación decidió hace un par de meses crear un blog en Internet (www.salvemoselcinegoya.wordpress.com) para dar a conocer el edificio y conseguir adhesiones a favor de su protección. Actualmente ya han recabado más de 400 firmas de apoyo, entre las que se encuentran las de arquitectos, profesores y alumnos de la universidad, vecinos de Alcoy y también foráneos. El objetivo es conseguir el máximo número de apoyos para entonces exigir al Ayuntamiento la paralización del derribo del inmueble y un informe de la Conselleria de Cultura que determine si debe conservarse o derruirse.
El fin último de la plataforma es conseguir la conservación del edificio del Cine Goya y su reconversión con fines culturales, como por ejemplo en una sala multifuncional de conciertos, filmoteca, cine, paraninfo, teatro, salón de actos o auditorio. En este sentido, destacan su posición estratégicamente privilegiada, junto al campus de Alcoy de la Universidad Politécnica de Valencia (UPV), las oficinas de la CAM, la casa de la cultura y el futuro Museo de Arte Contemporáneo, por lo que instan al Consistorio a alcanzar un acuerdo con la promotora, como por ejemplo a través de una permuta de cualquier otro solar de los que dispone la ciudad, para mantener en pie este inmueble de gran valor arquitectónico.
El edificio fue construido en 1946 por Roque Monllor, arquitecto que comenzó su trayectoria profesional realizando edificios de lenguaje clásico propios de la época. No obstante, la obra posee características cercanas al Art Nouveau, como el trabajo de las carpinterías, marquesinas y de diseño gráfico, muy vanguardistas y seguramente desarrolladas por oficios locales. Su distribución se puede dividir en dos espacios principales, que son el patio de butacas, el escenario y el hall principal. Según consta en el proyecto original, en el sótano del hall existe un acceso a un refugio antiaéreo con capacidad para 4.000 personas, que debía ser respetado durante la construcción del edificio.
La plataforma ciudadana destaca en su blog que «la excepcionalidad del edificio reside en que se trata del último vestigio de esta tipología arquitectónica en Alcoy», y considera que «su conservación pondría en la memoria de los alcoyanos el importante desarrollo que tuvo este tipo de arquitecturas en la ciudad». Por último añade que el mantenimiento del Cine Goya debe entenderse como «el elemento clave y básico de la articulación de Alcoy como capital de servicios de la comarca». "Noticia extraida del noticiario Las Provincias.es"


***

5 comentaris:

Anònim ha dit...

Siempre quieren destruir todo lo que tine un significado cultural para la sociedad. Lo destruyen y edifican viviendas con balcones de cristal!!!...menudos cabrones

Anònim ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
Fernando ha dit...

A Alex;


He restringit els comentaris perk ultimamnet estan vinga a possar comentaris publicitaris

Fernando ha dit...

Que pena más grande!!como lo destruyan!!..Que interesante si se instaurara una Filmoteca. Algunos iríamos al cine mucho más con películas como las de la Filmoteca de Valencia.

Alex ha dit...

Ja he eliminat el comentari en questió. Em sembla bé restringir els comentaris, per què en quant es despistem un poc algú esn vol vendre alguna xuminada, o alguna teoria destrellada, i en anglés.

Per cert es troba a faltar un CINECLUB a Alcoi com el que va funcionar ja fa molts anys en la Casa de Cultura. Seria un bon uns per al Goya