diumenge, 27 de setembre del 2009

Rellotges de Sol

Cocentaina


Escocia

Muro d'Alcoi, rellotge disenyat per Joan Olivares


Otos, rellotge disenyat per Joan Olivares


Alcoi, Ermita de Sant Antoni, rellotge dissenyat per Dario Mira

La gnomica és la part de la ciència que estudia la mesura del temps utilitzant la llum de sol. Combina matemàtiques amb astronomia.
Abans dels primers rellotges mecànics, nomes amb quadrants solars per el dia i amb clepsidres d'aigua per la nit era possible medir el temps i organitzar a les persones i els seus treballs cada dia.
Els torns de reg, les reunions i altres esdeveniments socials i religiosos començaven i acababen quan la llum del sol projectaba l'ombra del gnomon a un punt concret del rellotge. Quan s'havia de sembrar, o quan començar determinades faenes del camp es podia coneixer amb aquells rellotges solars que a més de les hores indicaven els solticis i equinoccis. Per això molts d'ells estaven molt decorats i es poden considerar obres d'art.

Actualment molts pobles i ciutats tornen a tindre als seus carrers rellotges solars.

La gnomónica es la parte de la ciencia que estudia la medición del tiempo utilizando la luz del sol. Combina matemáticas con astronomía.
Antes de los primeros relojes mecánicos, solo con cuadrantes solares por el día y con clepsidras de agua por la noche era posible medir el tiempo y organizar a las personas y sus tareas cada día.
Los turnos de riego, las reuniones y otros acontecimientos sociales y religiosos comenzaban y acababan cuando la luz del sol proyectaba la sombra del gnomon a un punto concreto del reloj. Cundo sembrar, o cuando empezar determinados trabajos del campo se podía conocer con aquellos relojes solares que además de las horas indicaban los solsticios y equinoccios. Por eso muchos de ellos estaban muy decorados y se pueden considerar obras de arte.
Actualmente muchos pueblos y ciudades vuelven a tener en sus calles relojes de sol.