dimarts, 21 d’abril del 2009

BREU HISTÒRIA DE L'ENSENYAMENT ARTÍSTIC EN ALCOI

Elaborat a partir de l'article de Josep Albert Mestre “Història de l'escola d'Art d'Alcoi”

El segle XIX.

A finals del segle XVIII i començ del XIX es va iniciar en Alcoi una forta industrialització. Les fàbriques paperes, les fundicions i el tèxtil necessitaven mà d'obra especialitzada. Per eixe motiu la Real Fabrica de Paños va crear en 1828 el “Establecimiento Científico-Artístico” va funcionar fins 1837 i es pot considerar com l'orige de l'ensenyament superior en Alcoi.

En 1855 naix la Escuela Industrial Elemental, un centre que impartia quatre anys d'estudi combinant l'ensenyament científic amb assignatures de dibuix, geometria, modelat. Al 1888 es va complementar amb una “Escuela de Artes y Oficios” El seu local es trobava a l'antic Convent de Sant Francesc, on hui està el Mercat de Sant Mateu i l'Escola Municipal de Belles Arts.

El segle XX

L'any 1901, l'escola d'Arts i Oficis es va transformar en dues institucions: “Escuela Superior de Industria”, orige de l'actua Escola Politécnica Superior d'Alcoi, i d'altra banda, la “Escuela Elemental de Industrias” Encara que les dues escoles es van fundir en una única Escola Industrial, es va mantindre una escola d'arts i oficis on s'ensenyaba dibuix artístic, modelat, pintura...

Aquesta institució funcionaria sense canvis fins 1955 quan es va reorganitzar l'ensenyament industrial. L'ensenyament artístic s'impartiria fora de l'escola industrial. És en eixe moment quan naix l'Escola Municipal de Belles Arts, per a proporcionar als estudiants de l'Escola industrial els coneixements artistics que complentaven la seua formació.

Més endavant en 1973 es crearia una Escola d'Arts i Oficis, que més tard es transformaria en l'actual Escola d'Art i Superior de Disseny d'Alcoi, un pretigiós centre oficial especialitzat en formar dissenyadors professionals. Encara que molta gent confundeix les dues escoles, no tenen res a vore. L'Escola Municipal de Belles Arts d'Alcoi és un centre educatiu depenent de l'ajuntament, que no atorga cap títol oficial i té com a objectiu proporcionar formació artística bàsica.

3 comentaris:

V. Fauvé ha dit...

Molt bona idea, la de posar un petit text que explique el naixement dels centres vinculats a les arts, entre els quals està l'Escola de Belles Arts. :)

Jo havia pènsat en posar-hi fotos de la seva evolució, però sols he trobat una, i crec que és de l'Escola d'Arts i Oficis. De totes menes la penjaré.

Alex ha dit...

Per cert cal confirmar les dates. Després de festes em passaré per l'arxiu municipal a vore que trobe. Però sembla que l'any 2010 l'escola complira 55 anys.

Bea ha dit...

esque eixa es l'escola d'arts i oficis, crec que no es la nostra,...